Toplumsal Bellek Platformu’nun Basın Açıklaması – 8 Kasım 2010

Toplumsal Bellek Platformu’nun İlhan Erdost’un öldürülüşünün 30. Yılındaki Basın Açıklaması

Basına ve Kamuoyuna,

Rakel Dink ve Gül Erdost elele..
Bizler, Toplumsal Bellek Platformu üyeleri, bu ülkede payımıza düşen acıları tâ can evimizde yaşamak zorunda kaldık. Sevdiklerimizi siyasi cinayetlerde yitirdik. Bizi acılarda akraba ettiler. Düşüncelerimiz, yaşama bakışımız farklı olsa da; evimizin, yüreğimizin içine düşen korla, ortak paydamız olan acımızla birleştik; kocaman bir aile olduk. Büyümesini hiç istemediğimiz bir aile…
Bugün, bundan tam 30 yıl önce burada, ağabeyinin gözleri önünde işkenceyle can veren İlhan Erdost için toplandık. Alaz, Türküler ve Gül Erdost bugün buradaysa, adalet burada olmadığı içindir. Bizim yerimize adalet konuşmalıydı. Biz konuşuyorsak adalet yoktur. Kulağı olan işitsin!

12 Eylül”, bir günün adı değil, bir dönemin adıdır. Hâlâ içinde yaşadığımız bir dönemin adı… Bizler sevdiklerimizi “12 Eylül”de yitirdik. Onlar, “12 Eylül”e giden yolda, Askeri yönetim sırasında veya “12 Eylül”ün kurduğu düzende öldürüldüler. Şimdi bunun hesabını sormak için burdayız, adalet için burdayız.

Geçici 15. maddenin geçmesi 30 yıl sürdü. Peki, 12 Eylül’le hesaplaşıldı mı? Yoksa, hesaplaşma yeni mi başlıyor? Yürüdüğümüz ve yürüyeceğimiz yol sabrımızdan uzundur. Bu yolda atılacak her doğru adım, aslında çok gecikmiş bir adım olacak. Buna özen gösteren bir dili hepimiz hak ediyoruz. Öldürülen yakınlarımızın adlarını, ağızlarından düşürmeyen yetkililere sesleniyoruz. Susun ve işinizi yapın! Acıyı, üzüntüyü sahibine bırakın. Bedelini ödemediğiniz gözyaşlarınızı kendinize saklayın. Siyasi cinayetlerin aydınlatılması için verilen önergeleri dört kez reddettiniz. Reddeden sen, eksik bulan sen, eksiği tamamlayacak olan yine sen… Neyi bekliyorsun? Biz dert ortağı aramıyoruz, adalet arıyoruz.

Bizler çok şey yaşadık, gördük ve görmeye devam ediyoruz. Annelerimizin, babalarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimizin katillerinin askeri yargıtayda beraat ettirildiğini, cezalarının adeta özendirici şekilde azaltıldığını gördük. O katillere, kanun kaçağı oldukları dönemlerde pasaportlar, ehliyetler ve evlilik cüzdanları verildiğini gördük. Adalete hesap vermesi gerekenler sadece tetikçiler değil, tüm bu süreçlerin sorumlularıdır.

Her birimiz yıllardır, ayrı ayrı adalet arayışımızı sürdürüyoruz. Kendi yitirdiğimize ağlarken utanmamak için bir araya geldik. Tüm bu davaların, hep birlikte takipçisi olacağız. Suç duyurularında bulunmaya devam edeceğiz. Yarın bu utancı yaşamak istemeyenler, çağrımıza destek olsun. Herkesi adaletin takipçisi ve üreticisi olmaya davet ediyoruz. Kulağı olan işitsin!

Toplumsal Bellek Platformu

Not: Mamak Askeri Cezaevi önündeki basın açıklamasını Platform adını Rakel Dink okumuştur.

Reklamlar

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.